Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır

Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Kira Gelir Vergisi hesaplama konusu evlerini kiraya veren kişilerin merak ettiği en önemli konular arasında yer almaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından evini kiraya veren kişilerden talep edilen gelir beyanını yapmaları durumunda bu gelir üzerinden vergi ödemelerini istemektedirler. Hesaplama işlemi daha çok kira ücretleri üzerine belirlenen vergi yüzdesi, kira üzerinden elde edilen gelir ve gider durumunun hesaplanması ve stopaj oranın hesaplanması ile tespit edilebilmektedir. Bu durum sadece ev için geçerli olmadığını Gelir iradesi Başkanlığı tarafından ön görülen tüm gayrimenkulleri içeriğinde barındırmaktadır. Kiraya verilebilecek her türlü taşınamaz mal kesinlikle bu kanal içerisinde yer alarak vergiye tabi olduğunu söyleyebiliriz.

Fazladan olarak bir adet konuta sahip olan kişiler, sahip oldukları konutu kiraya vermeleri durumunda bu konut üzerinden vergi vermeleri gerekmekte. Eğer daha önceden konut kiraya verilmiş ise konutun geçen seneki fiyatı ile bu seneki kira fiyatının döküme alınması gerektiğini, bu konut üzerine yıllık olarak yapılan faturalı gider masrafları, stopaj tutarının belirlenmesi ile hesaplanmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığına başvuruda bulunan kişiler, aylık ne kadar Kira Gelir Vergisi ödeyeceklerini görebilirler. Kira vergisi konut için ayrı olarak, iş yeri ve dükkan için ayrı olarak hesaplandığını söyleyebiliriz. Eğer konut ya da iş yeri o yıl içerisinde kiraya verilmemiş ya da boş bırakılmış ise vergiden muaf olduğu belirtilmekte.

Kiralık olarak gösterilen daire, ailenin birinci dereceden yakınlarına oturmaları için tahsis edilmeleri durumunda da vergi ödemesinden muaf olabilirler. Aynı durum iş yeri ve dükkanlar içinde geçerli olup 1.dereceden yakınların işletme açması durumunda vergi ödemesine tabi tutulmaz. Eğer kişiler konut kredisi çekerek konut alıp bunu kiraya vermişler ise bankalardan yapılan sözleşme durumunda 2 yıl Kira Gelir Vergisinden mahrum kaldığını da söyleyebiliriz. Eğer belirtilen tutardaki vergi ödemeleri yapılmaz ise gelir iradesi kişilerin konutlarına mühür koyarak kira gelirine el koyma gibi işlemlerde de bulunabilmektedir. Eğer herhangi bir şekilde konut ve dükkanınız kiraya vermiş ve gelirini vergi olarak vermiyorsanız bu konuya dikkat etmeniz gerekmekte.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours